Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009


Το Πέρασμα στην 3η Ηλικία… (1η Οκτωβρίου :Παγκόσμια Ημέρα 3ης Ηλικίας)



Τα γηρατειά είναι η περίοδος εκείνη στην ζωή του ανθρώπου που σηματοδοτεί την δύση της . Για πολλούς ανθρώπους τα γηρατειά είναι η υποδούλωση της ψυχής που θέλει να ζήσει, να ονειρευτεί που εμποδίζεται όμως από το γερασμένο σώμα. Ταυτόχρονα είναι και εκείνη η περίοδος που ο άνθρωπος, έχοντας τη σοφία της ζωής μπορεί να δώσει σημασία σε άλλα πράγματα πιο απλά ενώ διαθέτει και την ωριμότητα για να τα εκτιμήσει .
Ο ηλικιωμένος άνθρωπος έχει τον ελεύθερο χρόνο πια να ασχοληθεί με πράγματα που τον ευχαριστούν , τον γεμίζουν και να δώσει άλλο νόημα στην συνέχεια της ζωής του. Ένα μεγάλο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, και που είναι ίσως και το πιο σοβαρό, είναι η μελαγχολία και το αίσθημα εγκατάλειψης από το περιβάλλον τους. Έχοντας προσφέρει τα πάντα στο μεγάλωμα των παιδιών τους και στην οικογένεια τους , αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και παραμελημένοι από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να είναι δίπλα τους πιο πολύ από κάθε άλλον αυτήν την περίοδο της ζωής τους.
Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται την στήριξη των δικών τους ανθρώπων αλλά και ειδικών που μπορούν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν όλα αυτά τα νέα συναισθήματα και καταστάσεις που προκύπτουν από τη νέα φάση ζωής τους ,προσφέροντας τους έτσι την γαλήνη και την αίσθηση ασφάλειας που έχει ανάγκη ο καθένας μας στις μεταβατικές περιόδους της ζωής μας όπως είναι αυτή του Περάσματος στην 3η Ηλικία…



Βρεττού Γεωργία
Κοινωνική Λειτουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου