Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009




ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ !


Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλής ψυχικές ασθένειες των τελευταίων ετών , έχει συζητηθεί και αναλυθεί από όλα τα ΜΜΕ , προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Η ασθένεια αυτή ονομάζεται νευρική ανορεξία και ανήκει στην κατηγορία των διαταραχών στη πρόσληψη τροφής . Έχουν περιγραφεί δύο τύποι νευρικής ανορεξίας. Στον πρώτο τύπο οι περιπτώσεις ανορεξίας χαρακτηρίζονται από στέρηση φαγητού (ανορεξία περιοριστικού τύπου) και στο δεύτερο τύπο, χαρακτηρίζονται από περιόδους στέρησης που εναλλάσσονται από επεισόδια βουλιμίας με υπερφαγία τα οποία ακολουθούνται από προκλητούς εμετούς (ανορεξία περιοριστικού - βουλιμικού τύπου) .Στην ασθένεια αυτή ο κίνδυνος δεν είναι εμφανής από την αρχή , το άτομο αρχικά ξεκινά μια προσπάθεια να φτάσει στο ιδανικό βάρος και η δίαιτα σε συνδυασμό με την άσκηση φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη συνέχεια όμως ο έλεγχος χάνεται και η σωματική εικόνα γίνεται εμμονή. Το άτομο βασανίζεται διαρκώς από σκέψεις που αφορούν το βάρος ,το φαγητό και τις θερμίδες. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η υπερβολική απώλεια κιλών η οποία γίνεται αντιληπτή πλέον και από το περιβάλλον του. Κάθε προσπάθεια συγγενών και φίλων να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπός τους ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα πέφτει στο κενό, και οδηγεί μόνο στην απομάκρυνσή του από εκείνους. Το δυσκολότερο κομμάτι της ασθένειας λοιπόν είναι η παραδοχή της η οποία επιτυγχάνεται μετα από αρκετό χρόνο και προσπάθεια και οδηγεί με αργά βήματα στην αντιμετώπιση της.
Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες ωστόσο είναι συχνότερη μεταξύ 15- 19 ετών ,ενώ η πιο ανησυχητική πλευρά της είναι τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας τα οποία κυμαίνονται περίπου στο 10%. Ποια είναι όμως τα αίτια αυτής της ασθένειας; Τα ακριβή αίτια της νευρικής ανορεξίας παραμένουν άγνωστα αλλά τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που δείχνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της : τα κοινωνικά πρότυπα , ο τρόπος σκέψης και το συναίσθημα του ατόμου καθώς και η οικογένεια μέσα στη οποία αναπτύσσεται . Οι παράγοντες αυτοί περισσότερο συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον παρά τον αποκλείουν .
Σε ότι αφορά τη θεραπεία της ασθένειας χρειάζονται χρόνια προσπάθειας για να καταφέρει το άτομο να νικήσει την κατάσταση αυτή. Πρωταρχικός στόχος είναι να αποκτήσει φυσιολογικό βάρος κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και στο σπίτι. Σε περίπτωση όμως που η απώλεια βάρους είναι υπερβολική ή ακόμη εάν έχουν εκδηλωθεί και άλλα σωματικά προβλήματα τότε ο ασθενής πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όταν πια ξεπεραστεί ο κίνδυνος , μπορεί να αρχίσει και η ψυχοθεραπεία με τον ασθενή και την οικογένειά του ,με στόχο να αντιμετωπιστούν τα ψυχολογικά αίτια της ασθένειας. Σκοπός είναι το άτομο να μπορέσει να αγαπήσει τον εαυτό του και να του φερθεί με σεβασμό , όπως ακριβώς του αξίζει.

Πικράκη Ευαγγελία
Ψυχολογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου