Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009


Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης». (1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε.)
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι “ βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι’’.(el.wikipedia.org)
Παρά τον ορισμό τους, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν ισχύουν για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο αυτό. Ακόμα και σήμερα δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης , το δικαίωμα στην ζωή, στην εργασία, στην τροφή και στην εκπαίδευση για πολλούς ανθρώπους δεν είναι δεδομένα και απαιτούνται σκληροί αγώνες για απλά πράγματα που για κάποιους από εμάς θεωρούνται αυτονόητα από την ημέρα που γεννιόμαστε. Και ενώ μιλάμε συνεχώς για την οικονομική κρίση που περνάει η παγκόσμια κοινότητα , κανείς δεν αναφέρεται στην κρίση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανά τον κόσμο!. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Κόσμο, για το 2009 της Διεθνούς Αμνηστίας(www.amnesty.gr), στην Ελλάδα το έτος που διανύουμε περιστατικά όπως αυτό του θανάτου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, η κακοποίηση μεταναστών στην Σάμο (7 Ιουλίου), η επίθεση με οξύ στην Κωνσταντίνα Κούνεβα (23 Δεκεμβρίου), οι συνθήκες στις Φυλακές της Χώρας μας , η ακύρωση των γάμων των ομοφυλοφίλων (3 Ιουνίου) είναι μερικά από τα γεγονότα που δείχνουν την καταπάτηση βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Χώρα μας. Αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο , η ανάρμοστη αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από διάφορα κράτη , η στέρηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (Τουρκία, Λευκορωσία, Ρωσία κ.α.) δείχνουν πως σε κοινωνίες που παρουσιάζουν πρόοδο σε όλους τους τομείς , στο κομμάτι αυτό των δικαιωμάτων των ανθρώπων δυστυχώς υπάρχουν ακόμη μελανά σημεία και περιστατικά όπως τα παραπάνω, γυρίζουν πίσω τον χρόνο σε εποχές που ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια ήταν έννοιες ανύπαρκτες.
Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους συνανθρώπους μας. Οφείλουμε να προασπίσουμε και να αγωνιστούμε για την ελευθερία του συνανθρώπου μας, γιατί μέσα από αυτή θέτουμε τις βάσεις για την διασφάλιση των δικών μας δικαιωμάτων.
Η αποτελεσματική προστασία και τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να διασφαλιστεί από συστήματα λογοδοσίας από όλα τα Κράτη και να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων , της φτώχειας και της ανασφάλειας.
Εκτός όμως από αυτές τις συλλογικές προσπάθειες, ο καθένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του απέναντι στον άλλον για να μπορέσουμε να πιστέψουμε στην ύπαρξη ενός κόσμου χωρίς κοινωνικές , ηθικές, πολιστικές, θρησκευτικές και άλλες ανισότητες.!



Βρεττού Γεωργία
Κοινωνική Λειτουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου