Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

12η ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, καθημερινά δεν χτυπάει το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δουλεύουν. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.
Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία για την εργασία των ανηλίκων (Ν 1837/89) είναι προσαρμοσμένη στις διατάξεις της 138 διεθνούς σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι ελαφριές εργασίες σε παιδιά άνω των 14 ετών . Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, που αφορά κάθε ανήλικο κάτω των 18 ετών, παιδί ορίζεται, κάθε νέος που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του ή όποιος νέος υπόκειται ακόμα σε υποχρεωτική σχολική φοίτηση. Παράλληλα, απαγορεύεται η εργασία των παιδιών, εκτός αυτών που έχουν συμπληρώσει το 3ο έτος της ηλικίας τους - κατόπιν άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας - και μπορούν να εργαστούν υπό προϋποθέσεις σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαφημιστικά προγράμματα, επιδείξεις μόδας, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εγγραφές. Επιπλέον, το Προεδρικό Διάταγμα απαγορεύει την υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση από τις 10.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί των νέων κάτω των 18 ετών.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 317 εκατομμύρια οικονομικά ενεργά παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, από τα οποία τα 218 εκατομμύρια εμπλέκονται σε κάποια μορφή παιδικής εργασίας. Από τα τελευταία, τα 126 εκατομμύρια εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, σε επιβλαβείς ή επικίνδυνες εργασίες όπως σε ορυχεία και εργοστάσια ή εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες όπως χημικά και γεωργικά εντομοκτόνα. Σχεδόν τα 5,7 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά εργάζονται σε ιδιαίτερα αποτρόπαιες συνθήκες, εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή σε δουλεία. Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.
Μπορεί άραγε να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμια δυσάρεστο φαινόμενο; Μερικοί απλοί αλλά ουσιαστικοί τρόποι που προτείνει το Κέντρο Ημέρας Αργοστολίου είναι οι παρακάτω:
1. Σε περίπτωση που διαπιστώνετε την εκμετάλλευση ανηλίκου σε χώρους εργασίας ή σε άτυπες μορφές εργασίας επικοινωνήστε με τους αρμόδιους φορείς.2. Μην επιδοτείτε την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο. Πάραυτα, μπορείτε να δώσετε κάτι για τη διατροφή τους ή να προσφέρετε ένα προσωπικό είδος μόνο για παιδιά (παιχνίδια, σχολικά είδη) Γιατί όλοι μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στην εκμετάλλευση των παιδιών και να βοηθήσουμε ανθρώπους και κυρίως παιδιά που βιώνουν την πιο σκληρή καθημερινότητα παγκοσμίως!

Βρεττού Γεωργία, Κοινωνική Λειτουργός
Μπακαλού Σοφία, Κοινωνική Λειτουργός
Κέντρο Ημέρας Αργοστολίου
Λεωφ. Βεργωτή 18, τηλ: 26710-27426
Μ.Κ.Ο. “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου